Ataxia School

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Δημοκρατικό σχολείο του Βουνού

Πρώτον, στην άμεση επαφή των μαθητών-τριων με τη φύση και την αποδέσμευσή τους από τα στενά πλαίσια της αίθουσας μέσω υπαίθριων βιωματικών δραστηριοτήτων, ακολουθώντας τη μεθοδολογία problem based learning στο πανέμορφο περιβάλλον της ελληνικής υπαίθρου, μέσα κυριολεκτικά στο βουνό, και εντός μια μικρής και ασφαλούς κοινότητας.

Δεύτερον, αποτελώντας φορέα δημοκρατικής παιδείας, εντάσσεται στον συνεχώς διευρυμένο κύκλο των σχολείων -κυρίως στο εξωτερικό- που σαν στόχο τοποθετούν, πέρα από το γνωστικό περιεχόμενο, την πραγμάτωση της ελευθερίας των παιδιών μέσω της συμμετοχής τους στη διαμόρφωση των κανόνων και της λειτουργίας του σχολείου τους, ως ισότιμα και ενεργά μέλη.

Τρίτον, στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, ο οποίος δεν θα έχει καμία σχέση με την παραδοσιακή διάρθρωση σχολικών δομών, αφού δεν θα περιλαμβάνει καθορισμένες αίθουσες διδασκαλίας, αλλά θα αποτελεί ένα πεδίο εξερεύνησης (Learning Escape Room). Οι μαθητές-τριες θα μετακινούνται από τη μία αίθουσα στην άλλη, επιλύοντας μαθησιακούς γρίφους, όπως αυτοί θα προκύπτουν από τη διάδραση ανάμεσα σε μαθητές και διδάσκοντες και θα αποτελούν φυσικά τους διδακτικούς στόχους της ημέρας, οι οποίοι θα παρέχονται με ένα παιγνιακό, σύμφωνο με τα ηλικιακά ενδιαφέροντα των παιδιών τρόπο. 

Παιδαγωγικές πρακτικές

Learning Escape Room

LEARNING ESCAPE ROOM
Aν και προτιμούμε τη μάθηση σε πραγματικές συνθήκες στον έξω κόσμο, ωστόσο τις μέρες που ο καιρός δεν το επιτρέπει κάνουμε την απαραίτητη, εργαλειακή μάθηση, μια πραγματική εμπειρία απόδρασης. Οι αίθουσες μετατρέπονται συμβολικά σε εξερευνητικά πεδία, μέσα από μια πληθώρα σεναρίων που τα παιδιά ή οι παιδαρωγοί υλοποιούν με στόχο να καλυφθεί το βασικό γνωσιακό κομμάτι που θα επιτρέψει στα παιδιά εν συνεχεία, να απλώσουν τα φτερά τους στις άπειρες διαδρομές που η γνώση ανοίγει.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ PROJECTS ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ενώ η παραδοσιακή διδασκαλία παρέχει έναν ρόλο star στον δάσκαλο, ο οποίος κινεί και ηγείται της διαδικασίας, με τους μαθητές ακούνητα πιόνια να προσπαθούν να προσέξουν και να απομνημονεύσουν γνωστικά αντικείμενα που εν πολλοίς δεν έχουν βιώσει, στα κοινωνικά projects μελέτης του πραγματικού κόσμου, οι μαθητές μαθαίνουν πώς να λύνουν πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας χρησιμοποιώντας ή και χτίζοντας το γνωστικό υπόβαθρο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της «δοκιμασίας». Οι μαθητές χωρίζονται σε μικρά groups ανάλογα των ενδιαφερόντων τους, ενώ ο δάσκαλος λειτουργεί ως βοηθός-παιδαρωγός και όχι ως πρωταγωνιστής, προσπαθώντας να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει τους μαθητές κατά τη διάρκεια επίλυσης, είτε πραγματικών προβλημάτων που αφορούν την κοινότητα, είτε υποθετικών σεναρίων που αφορούν τον κόσμο.
Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές εμπλέκονται ενεργά, δεν είναι παθητικοί δέκτες μηνυμάτων που δεν έχουν νόημα γι’ αυτούς, κινητοποιούνται από εσωτερικά κίνητρα, βελτιώνουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες( οι οποίες εξασκούνται κυρίως στα διαλλείματα στο παραδοσιακό σχολείο) και μαθαίνουν να λειτουργούν ως αυριανοί πολίτες που θα χρειαστεί να συνεργαστούν. 

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Μια ιδιαίτερα απαιτητική, βιωματική δράση η οποία βοηθά τα παιδιά να καταλάβουν στην πράξη τι σημαίνει Δημοκρατία, η συνεργασία, ο αυτοέλεγχος, ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση, η συλλογική λήψη αποφάσεων, η ανάληψη και ο καταμερισμός ευθυνών, η αλληλεγγύη, η κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος, των σχέσεων και της σχολικής ζωής. 

ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΜΑΘΗΣΗ
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και διαφορετικός. Το πρόσωπο σημαίνει προς ὤψ (προς την όψη) , δηλαδή κάτι που βρίσκεται πέρα από εσένα και έχει να κάνει με την ανθρώπινη σχέση που υφίσταται με αυτόν που έχεις μπροστά στα μάτια σου. Σε αντίθεση τo άτομo σημαίνει αυτό το οποίο δεν τέμνεται, κάτι το οποίο δεν μπορεί να διαιρεθεί. Μια ενιαία μονάδα δηλαδή, η οποία δεν αλληλεπιδρά, αλλά προστίθεται και επεξεργάζεται στη βάση θετικιστικών μοντέλων. Άραγε πόσο καθοριστική και υπεραπλουστευτική είναι για ένα παιδί η ψυχρή παρουσίαση ενός βαθμού ή ενός γραμμικού, προκαθορισμένου σταδίου ανάπτυξης που το χαρακτηρίζει, αφαιρώντας την ποικιλία των κοινωνικών και ιστορικών αλληλοσχετισμών;
Η προσωποποιημένη μάθηση, δίνει προτεραιότητα στη σαφή κατανόηση των αναγκών και των στόχων κάθε μεμονωμένου μαθητή και στην προσαρμογή της διδασκαλίας για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών και στόχων. Ενός μαθητή ο οποίος δεν γίνεται αντιληπτός ως ένα α-ιστορικό υποκείμενο,το οποίο πρέπει να εξοπλιστεί με ουδέτερες αξιολογικά γνώσεις, αλλά ως δράστης μιας πραγματικότητας η οποία μπορεί ως ένα βαθμό να ρυθμιστεί από τον/την ίδιο/α. Έτσι, το περιεχόμενο, ο ρυθμός, τα μοντέλα μάθησης, οι μαθησιακοί χώροι και ο σκοπός, ρυθμίζονται σύμφωνα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που αφορούν τόσο τον συναισθηματικό κόσμο του μαθητή και της μαθήτριας , όσο και της γνώσης, της περιέργειας, της ακαδημαϊκής ευφυΐας και δημιουργικότητας.
Πώς επιτυγχάνεται η προσωποποιημένη μάθηση;
– Μικρός αριθμός μαθητών, άρα καλύτερη γνώση των αναγκών και της προσωπικότητας τους.
– Σύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία από έμπειρη διεπιστημονική ομάδα με συνεχή παρουσία στον χώρο.
– Εθνογραφική-ολιστική παρατήρησηαπό 2ο δάσκαλο παρατηρητή εντός της τάξης και παροχή ποιοτικού feedback σε παιδιά και γονείς.
– Αναστοχασμός
– Ενεργή εμπλοκή και εκπαίδευση γονέων στη μαθησιακή διαδικασία και όχι μόνο.


ΔΩΜΑΤΙΟ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΥ
Σημαντικό στοιχείο για τη βελτίωση κάθε ανθρώπου η δυνατότητα αναστοχασμού. Πώς γίνεται; Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε μια αναπαυτική καρέκλα στα πρότυπα του ψυχαναλυτικού ντιβανιού , αφού χαλαρώσει με ειδικές τεχνικές. Μπαίνει στη διαδικασία να αναστοχαστεί, να προτείνει, να ανακαλέσει τη μέρα του, τι έμαθε, τι θα ήθελε να μάθει, γιατί θύμωσε και να θέσει τους επόμενους στόχους. Με λίγα λόγια, αυτορυθμίζεται και αυτονομείται και θέτει τους δικούς του στόχους, κατανοήτους από το ίδιο, πάντα με τη βοήθεια και την εμψύχωση του δασκάλου-φροντιστή.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα εξαιρετικά δυσοίωνα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης και της ρύπανσης του πλανήτη κάνουν, την περιβαλλοντική εκπαίδευση πιο επιτακτική από ποτέ. Η μόλυνση των υδάτων, η καταστροφή των δασών και η ερημοποίηση συνιστούν κάποιες από τις περιβαλλοντικές διαταραχές, που ξεπροβάλλουν έντονα στις μέρες μας, αποτελώντας, παράλληλα, μια αδιαμφισβήτητη απειλή για το μέλλον του είδους μας στον πλανήτη.
Αντιλαμβανόμαστε τη φύση και την κοινωνία ως ένα και το αυτό, με τον άνθρωπο να αποτελεί τη συνείδηση εντός της. Η οικολογική κρίση αποτελεί ένα από τα αποτελέσματα της εκτεταμένης ανθρώπινης κυριαρχίας που δε γνωρίζει όρια και που απαντάται, τόσο στις σχέσεις του ανθρώπου με την φύση, όσο και μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία. Επομένως, τα αίτια, έχουν βαθιές πολιτισμικές καταβολές.
Η ανάπτυξη των οικοσυστημάτων, βασίζεται στην ποικιλομορφία και στην εξέλιξη των ειδών τους. Είναι, επομένως, μια διαδικασία που απαιτεί συνεργασία και όχι αντιπαλότητα, είναι συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική όπως προβάλλεται. Η εξέλιξη δεν αποτελεί ένα γεγονός ατομικής φύσης. Αυτά που εξελίσσονται είναι τα οικοσυστήματα ως ανομοιογενή σύνολα. Τα είδη εξελίσσονται μαζί με τα οικοσυστήματα ακριβώς όπως κάθε άτομο εξελίσσεται στους κόλπους μιας κοινότητας και παράλληλα με την εξέλιξη της κοινότητάς του. Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη μιας πρώιμης οικολογικής συνείδησης δεν απαιτεί τίποτα παραπάνω από την κατανόηση της ελευθερίας και της συνεργασίας, ως την ηθική που μπορούμε να δούμε στον φυσικό κόσμο, ο οποίος έχει διαχωριστεί «βιαίως» από τον κοινωνικό ως άγριος και επικίνδυνος, από τη δυτική σκέψη και η επανατοποθέτηση του ανθρώπου ως κομμάτι του και όχι σαν έναν εξωτερικό ρυθμιστή του.


OUTDOOR ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η περιπετειώδης μάθηση ( Expeditionary Learning) γίνεται αντιληπτή μέσα από την έννοια της εμπειρίας με το άγνωστο ή το αβέβαιο τέλος και χωρίζεται σε τρεις βασικές πρακτικές:
1. Μαθησιακέςαποστολές( learning expeditions). Aποτελούν πρωτότυπα ερευνητικά πολυθεματικά προγράμματα που εξερευνούν τον πραγματικό κόσμο κοινωνικό και φυσικό. Υποστηρίζουν την ευρύτερη μόρφωση μέσω της χρησιμοποίησης γενικών γνώσεων σε συγκεκριμένες συνθήκες στο εδώ και στο τώρα, προωθώντας παράλληλα και μια στάση κοινωνικής προσφοράς.( ελαφριά δομημένο πλαίσιο)
2. Κουλτούρα συνεργασίας. Μέσα από την επαφή με δραστηριότητες που ενεργοποιούν ποικίλες ανθρώπινες δεξιότητες, οι μαθητές υπερπηδούν την μονοδιάστατη νοησιαρχική αντίληψη του παραδοσιακού σχολείου, οικοδομώντας σχέσεις μέσα από την αλληλοβοήθεια και την συμπληρωματικότητα.
3. Ανοιχτή μάθηση. Ως μια άλλη περιπατητική σχολή οι μαθητές αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους και οι απορίες τους γίνονται εργαλεία μάθησης. Προωθείται ο πειραματισμός, η λήψη αποφάσεων με τις άμεσες συνέπειες τους, η ελεύθερη επιλογή δραστηριοτήτων , ενθαρρύνεται ο αυτοκαθορισμός, η προσωπική ευθύνη, η έρευνα, ο αυθορμητισμός και ο προσανατολισμός στο πλαίσιο.( μη δομημένο πλαίσιο) 

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Η παιδαγωγική του 21ου αιώνα οφείλει και μπορεί να γίνει προσωποποιημένη και όχι ελεγκτική, αξιοποιώντας τις πολλές δυνατότητες της τεχνολογίας. Δυστυχώς και ευτυχώς η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει και στις δύο κατευθύνσεις και η πορεία της εξαρτάται από την τροχιά που εμείς θέλουμε να της δώσουμε.
Μπαίνοντας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά να οικειοποιηθούμε την σφαίρα της τεχνικής και να την εντάξουμε στο κοινωνικό της σώμα.
Οφείλουμε να κάνουμε την τεχνική, τ έ χ ν η, φτερά για την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων μας.

LOUKAS PLAY
Aποτελεί ένα λογισμικό προηγμένου παιγνιακού ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για βιωματική αξιολόγηση του γνωστικού και συναισθηματικού δυναμικού παιδιών Δημοτικού και κατάρτιση προσωποποιημένων προγραμμάτων παρέμβασης.
Το παιδί αφού διαλέξει έναν ήρωα από τα 12 αρχέτυπα που εμφανίζονται στους μύθους και στην παγκόσμια λογοτεχνία ανελλιπώς από πρώτης ύπαρξης του ανθρώπινου πολιτισμού και έναν βοηθό-μέντορα, προσπαθεί, περνώντας διάφορες γνωστικές, συναισθηματικές και ηθικές δοκιμασίες να αποδράσει από το Κάστρο της Χαμένης Γνώσης.
* Για περισσότερες πληροφορίες : www.loukasplay.com



STEM
Εκπαιδευτική ρομποτική


Στο εργαστήρι Ρομποτικής και STEM οι μαθητές κατασκευάζουν ρομποτικά μοντέλα και στη συνέχεια τα προγραμματίζουν, σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση πειραμάτων και κατασκευών όπου εξασκούνται στους νόμους της φυσικής και στις αρχές των μαθηματικών που βρίσκονται τριγύρω μας στον κόσμο.


Παιδαγωγική ρομποτική


Στην ουσία πρόκειται για μια σκέψη εντελώς καινούρια. Έχει να κάνει με την πρακτική πλευρά της μάθησης και δεν ασχολείται μονοδιάστατα με την ρομποτική/τεχνητή νοημοσύνη (εκπαιδευτική ρομποτική) αν και αποτελούν φυσικά κύρια σημεία της.

Πιο συγκεκριμένα, το παιδί από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού μπορεί με τη μέθοδο μάθησης επίλυσης μέσω προβλημάτων έχοντας ως στόχο την κατασκευή ενός ρομπότ της δικής του φαντασίας να έρθει σε επαφή με διάφορες επιστήμες εκτός των μαθηματικών και της φυσικής που είναι και οι προφανείς, όπως της βιολογίας, της γλώσσας, της φιλοσοφίας, της γεωγραφίας και όποια ακόμη μέχρι και την αστροφυσική στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου του.

Το παιδί με αυτόν τον τρόπο γίνεται ενεργός μέτοχος και ο δάσκαλος διακριτικός επιτηρητής. Ο στόχος είναι χειροπιαστός (η ολοκλήρωση του ρομπότ), μέσα όμως σ’ ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο, αναζητώντας τον σκοπό πίσω από κάθε δημιουργία.
Αυτή είναι και η ουσιώδης διαφορά του «προγράμματος» της παιδαγωγικής ρομποτικής από την εκπαιδευτική ρομποτική.


MINECRAFT EDUCATION EDITION

Το MinecraftEducationEdition είναι ένα πρόγραμμα που ενισχύει την δημιουργικότητα και τη φαντασία των παδιών μέσα από τις κατασκευές και τον πειραματισμό. Με το ειδικό περιβάλλον Makecode που συμπληρώνει τον κόσμο του Minecraft, οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να εξασκηθούν στον προγραμματισμό και με κίνητρο την κατασκευή φανταστικών κόσμων να εξερευνήσουν πιο περίπλοκες προγραμματιστικές δομές.

ANIMATION & CODING CLUB

Tα παιδιά συμμετέχουν σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στον προγραμματισμό και το animation. Μέσω του animation δημιουργούν ιστορίες με συγκεκριμένη ροή για ποικίλες θεματικές και υποστηρίζουν τις ιστορίες του με τη χρήση του προγραμματισμού με blocks.