Ο Γιώργος Καρούμπης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διατηρεί Τεχνικό Γραφείο στην Αμφίκλεια και την Αθήνα.
Πολυτάλαντος και πολυπράγμων, από μικρή ηλικία υπήρξε σταθερά αριστούχος μαθητής και εμφάνισε ιδιαίτερη έφεση στα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες, με συμμετοχές και διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη μουσική με σπουδές στην κλασσική και jazz αρμονία, παίζοντας πάνω από 25 μουσικά όργανα και δημιουργώντας δικές του συνθέσεις.
Συμμετέχει σταθερά σε πληθώρα κοινωνικών κινημάτων, περιοδικά έντυπα και εκδόσεις βιβλίων σχετικών με την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την πολιτική και την αρχαιολογία. Έχοντας άριστη γνώση αγγλικών (με επάρκεια διδασκαλίας) και γαλλικών, ασχολείται με μεταφράσεις φιλοσοφικών και κοινωνιολογικών κειμένων.
Συνδημιούργησε και συμμετείχε σε ραδιοφωνική εκπομπή, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με το ερασιτεχνικό θέατρο.
Ο Γιώργος ανέλαβε τον σχεδιασμό και την οργάνωση της κατασκευής του σχολείου. Επεξεργάζοντας τις ιδέες των Καταστασιακών για τον χώρο και των κοινωνικών, φιλοσοφικών και παιδαγωγικών προεκτάσεων που αυτός εμπεριέχει, και την περιπλάνηση σε αυτόν (dérive), έννοια η οποία εντέχνως εκφράστηκε μεταξύ άλλων στην ουτοπική Νέα Βαβυλώνα του Constant και τους ψυχογεωγραφικούς χάρτες του Παρισιού του Guy Debord, οραματίστηκε, μαζί με τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας, ένα περιβάλλον που θα ευνοεί τη δημιουργία διαφορετικών καταστάσεων. Ένα περιβάλλον το οποίο οι παιδαγωγοί και οι μαθητές θα μπορούν να το μεταμορφώνουν σύμφωνα με τις εκάστοτε επιθυμίες και εκπαιδευτικούς στόχους τους.
Κάτι τέτοιο έγινε εφικτό με τη δυνατότητα μετατροπής των αιθουσών σε μια ενιαία μεγάλη, ή περισσότερες ή λιγότερες μικρές, οι οποίες σε λίγα λεπτά μπορούν να αλλάξουν σχήμα, να χωριστούν ή να ενωθούν. Με τον τρόπο αυτόν, και με τη λειτουργική ενοποίηση των αιθουσών διδασκαλίας με το προαύλιο, την κοινότητα και τη φύση, δημιουργείται μια ροή στον χώρο, η οποία τον μεταβάλλει και τον κάνει κτήμα δικό της, καλλιεργώντας στα παιδιά την περιέργεια, την πρόσβαση σε διαφορετικά ερεθίσματα και τη διάθεση για εξερεύνηση, παιχνίδι, ανακάλυψη και δημιουργία.
Έτσι κλήθηκε να εφαρμόσει τις σκέψεις αυτές, φτιάχνοντας ταυτόχρονα έναν χώρο που πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές για την πολεοδομική και κτηριοδομική νομιμότητα, τη στατική και αντισεισμική επάρκεια, τις υγειονομικές διατάξεις, την πυροπροστασία και την προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Οι γνώσεις και οι εμπειρίες του, μετά και την επιτυχημένη εφαρμογή τους στο Ataxia School, στοχεύει να μεταλαμπαδευτούν και σε άλλα σχετικά εγχειρήματα, μεταφέροντας το όραμα του για ένα δημοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.