Mobirise

Γιώργος Λούκας

O Γιώργος Λούκας γεννήθηκε το 1985 στο Δίστομο της Βοιωτίας. Τόπος μαρτυρικός, κυκλωμένος από επιβλητικά βουνά και ζωντανή ιστορία, στοιχεία που αποτέλεσαν αφετηρία, επηρεάζοντας τη ζωή του βαθιά και ποικιλοτρόπως.

Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα των Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. ερευνώντας την πολιτική σκέψη των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μεταξύ άλλων έχει σπουδάσει Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με μεταπτυχιακούς τίτλους στην Οργανωσιακή ψυχολογία, όπου ασχολήθηκε με το ζήτημα της αυτοδιαχείρισης των ομάδων καθώς και στην Ειδική αγωγή.
Το 2013 ιδρύει το εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Plan- C στην Λιβαδειά και 5 χρόνια αργότερα δημιουργεί το πρώτο Learning Escape Room αξιολόγησης δεξιοτήτων παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο στο οποίο ελέγχονται οι γνωστικές και συναισθηματικές ικανότητες μαθητών/-τριών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσα από ένα σενάριο απόδρασης σε ένα διαδραστικό περιβάλλον. Σε συνέχεια της ενασχόλησης του με την προσωποποιημένη μάθηση μέσω παιγνιωδών δραστηριοτήτων δημιουργεί την πρωτοποριακή προσέγγιση Loukas Play, πλέον και με τη μορφή λογισμικού Serious Game.
Προσπαθώντας να διευρύνει τους ορίζοντες του, έχει μετεκπαιδευτεί σε πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως Harvard Graduate School of Education στην ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης σε μαθησιακά περιβάλλοντα, και στην μέτρηση και ανάπτυξη της δημιουργικότητας στο Torrance Centre for Creativity and Talent Development, ενώ επίσης κατέχει Higher National Diploma in Speech and Language Therapy.
Ως ενεργό μέλος σε αυτό που ονομάζουμε Κοινωνία των Πολιτών, δημιούργησε την Ideopraxia, έναν φορέα παραγωγής ταινιών και ακτιβιστικών δράσεων σε όλον τον κόσμο. Πρώτος καρπός αυτού, η αυτοχρηματοδοτούμενη έρευνα “ Theeveryman”, ένα κοινωνικό πείραμα όπου ως «εξερευνητής» διέσχισε εφτά χώρες, ξεκινώντας από την Τουρκία και φτάνοντας μέχρι το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου και παρέδωσε τα αποτελέσματά της. Η δράση αυτή αποτέλεσε και την πρώτη του κινηματογραφική προσπάθεια.
Η αγάπη του για τη φύση τον οδήγησε να λάβει μέρος σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων στο βουνό, ενώ από το 2015 αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Πεζοπορικού Ομίλου Διστόμου, μετέχοντας σε πληθώρα ορειβατικών εξορμήσεων. Έχει συγγράψει δύο λογοτεχνικά βιβλία τα οποία διατίθενται από τις εκδόσεις Αρμός, με τους παρακάτω τίτλους: “Το Χρώμα της Ελευθερίας είναι Μπλε” και “ Ο Καθένας στη Χώρα του Πουθενά”, ενώ τελεί υπό έκδοση το δοκιμιακού χαρακτήρα επιστημονικό σύγγραμμα του « Ολιστική Παιδαγωγική, ο Σπόρος» από τις ίδιες εκδόσεις.
Δεν υπήρξε ποτέ επιμελής μαθητής και ό,τι έχει μάθει θεωρεί πως είναι προϊόν αυτό-μόρφωσης και εσωτερικής κινητοποίησης, μετά το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Έτσι αντιμάχεται την παραδοσιακή διδασκαλία η οποία τεμαχίζει τη γνώση, αλλοτριώνοντας τον μαθητή από τα αυθεντικά θέλω του καθώς και τη διαχωριστική νοοτροπία της αυθεντίας, σε κάθε τομέα της ζωή.
Ο σκοπός της παιδαγωγικής που οραματίζεται δεν είναι να εξοπλίσει απλώς ένα αδιαίρετο άτομο με δεξιότητες όπως η προσαρμοστικότητα σε μια παγιωμένη αγορά εργασίας, αλλά να συνδιαμορφώσει κοινωνούς, ως υπεύθυνους πολίτες που θα επιδιώξουν να έχουν ουσιαστικό λόγο στη ζωή τους και όχι περιφερόμενες μαριονέτες ενός απλησίαστου Κυβερνείου. Η φιλοσοφία του συμπλέει με τη ρήση του Trager που αναφέρει ότι « στη φύση ικανότερος είναι αυτός που βοηθάει τον άλλον να επιζήσει και …όχι αυτός που τον εξαφανίζει». 

Screenasdshot_2

© Copyright 2022 ATAXIA SCHOOL- All Rights Reserved